|
|
|
Citrom
A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
... kirakhatnánk. Van azonban néhány közönséges, de hasonlóan hatásos konyhai alapanyag, amellyel kiválthatjuk ezek legtöbbjét. Nézzük a bevásárlólistát:
ecet
szódabikarbóna
citromlé
mosószóda
szappan
dörzsiszivacs
Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sike... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... akár 2-3 palackkal is betárazhatunk. Gyorsíthatjuk a hűtést, ha a fagyasztóba tesszük rövid időre a palackokat.
Még egy jó pont: Saját gyógyteát vagy gyümölcsteát forrázzunk (pl. a citromfű remek nyugtató, stresszoldó, de a szárított almakarika is ízletes teának - ízesítsük kedvünk szerint), és tegyük hűtőbe. Kis idő múltán kész a saját ,,ájsz" teánk! A bolti változatot... |
|
|
|
|
|
|
|
... kirakhatnánk. Van azonban néhány közönséges, de hasonlóan hatásos konyhai alapanyag, amellyel kiválthatjuk ezek legtöbbjét. Nézzük a bevásárlólistát:
ecet
szódabikarbóna
citromlé
mosószóda
szappan
dörzsiszivacs
Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sike... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (természetes formában a következŐkben található: sárgarépa, sárgabarack, tök, sárgadinnye) kívül fŐ... |
|
|
|
|
|
|
|
... arckrémünkkel, és kenjük fel bőrünkre, hagyjuk rajta fél órát, majd mossuk le langyos vízzel. A méz simává és bársonyossá varázsolja bőrünket.
Tejes pakolás: Keverjünk össze 1 dl tejet, 1 citrom levét, és egy fél csomagtúrót. Kenjük fel arcunkra, és dekoltázsunkra, majd hagyjuk rajta 20 percig. Tisztítja és regenerálja a bőrt.
Banános pakolás: Törjünk össze e... |
|
|
|
|
|
|
|
... emlékeztetik a lakosságot a hintőporra. A franciákat például a narancsvirág illatú termékekkel nehéz meggyőzni, mert a francia orrnak ez idézi a babaápoló szereket. Mazin szerint vigyázni kell a citromillattal is, mert ha az amerikaiak citromot éreznek egy illatszerben, automatikusan bútorápoló szerekre asszociálnak. Ugyanezt teszik a franciák, de ők akkor, ha a méhviasz illatát é... |
|
|
|
|
|
|
|
... létezik - a sport. Néhány egyszerű trükk segíthet a fogyásban:
► A fő étkezések előtt együnk egy tányér, vitaminban gazdag salátát (fejes saláta, répa, uborka) kevés olajjal, citromlével vagy joghurttal készült öntettel. Ez csökkenti étvágyunkat.
► Együnk előételként gyakran grépfrútot, mert ez a gyümölcs serkenti a zsíranyagcserét.
► Mind... |
|
|
|
|
|
|
|
... kirakhatnánk. Van azonban néhány közönséges, de hasonlóan hatásos konyhai alapanyag, amellyel kiválthatjuk ezek legtöbbjét. Nézzük a bevásárlólistát:
ecet
szódabikarbóna
citromlé
mosószóda
szappan
dörzsiszivacs
Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sikeres ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... üvegeket, tervezzük meg, milyen gyümölcsből mennyit szeretnénk tartósítani. Csak friss gyümölcsből lesz ízes és finom a lekvár, dzsem és zselé.
A természetes almapektinnel és citromsavval vegyített befőzőcukorral időt takaríthatunk meg, hisz a forralás lerövidül négy-nyolc percre.
Végezzünk próbát forralás közben: a fakanálról cseppentsünk a lekvárból egy sz... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hűtőszekrényben tároljuk. Mellesleg a töltött paprika is úgy a legfinomabb, ha fogyasztás előtt legalább néhány óráig hűtőszekrényben érleljük. Az ínyencek még finomabbá tehetik ezt az ételt, ha fél citrom lereszelt héját gézzacskóba vagy korrózióálló acél teatojásba rakva, a készre főzött töltött paprikába teszik. A citromhéj ugyanis az érlelési idő alatt felszínre hozza a paradi... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyugodtan megfeledkezhetünk ennek kcal, és ch tartalmáról)
fél kiló alma lereszelve
két evőkanál zabkorpa
folyékony édesítőszer ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
citromhéj (fél citrom héja)
vanília aroma
Elkészítés:
Az almát lereszelem, nem gond ha maradnak benne nagyobb darabocskák is, sőt!
A hozzávalókat az almához... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízben lehűtött ujjaid közé csippentett masszának 2-3 centit kell nyúlnia, mielőtt elszakad, akkor kész. Ha többféle szaloncukrot szeretnél készíteni, oszd szét a masszát keverőtálakban. A citromoshoz csavard bele egy citrom levét, a felhasznált víz mennyiségét viszont arányosan csökkentsd. A diósba vagy mogyorósba keverj tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót. Finom szaloncuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... és egy éjszakát a hütőbe pihentetjük
2 részre osztjuk, az egyik lappal kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit.
Töltelék:
7 tojás sárgája
7 ekanál cukor
1 citrom leve + héja
20 dkg darált dió - összedolgozzuk és
végül a 8 tojás kemény habját óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törtjön össze. (1 fehérje a tésztától maradt !)
A kibél... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagy citom reszelt héjával jól összedolgozzuk. Fél órát hideg helyen pihentetjük. 3 tojás fehérjét habnak felverjük, majd 30 dkg porcukorral tovább verjük, teszünk bele egy mokkás kanál citromlevet és egy csipet sót. ( ne legyen túl kemény) .
A tésztát kb. 2- 3mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapirral kibélelt tepsibe rakkjuk. Rárakjuk a habot . Előmelegített sütőbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A maradék lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk.
Hirdetés
Hozzávalók
a tésztához
• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 5 dl tej... |
|
|
|
|
|
|
|
... egész)
2 ek tejföl
Töltelék:
50 dkg mák
2 tojásfehérje
20 dkg cukor /ez az én ízlésem, van aki fele-fele arányban szereti/
1 dl tej
20 dkg meggy magozva
1 citrom leve és héja
A tésztának valókat gyors mozdulatokkal összegyúrom a tejfölt kivéve. Ez egy eléggé morzsalékos tészta lesz, ami így van jól.
A tészta egy harmadát félrete... |
|
|
|
|
|
|
|
... eltűnjék.
Házi bodzaszörp
Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 2 kg nádcukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav.
Elkészítése: Bodzaszörp készítéshez ugyanúgy, mint a bodzaitalhoz, csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Természetesen kosárba, hogy ne füll... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz alatt. Végül késsel levágtam róluk a szemeket, amit aztán az elkészült majonézbe morzsoltam. De lássuk a receptet.
Hozzávalók a majonézhez:
2 db tojássárgája,
1 egész citrom leve,
1 csapott mokkáskanál só,
1 púpos teáskanál kristálycukor,
frissen őrölt bors (csak finoman...),
kb. 2-3 dl olaj vegyesen: napraforgó-, szőlőmag-, és dióolaj,
... |
|
|
|
|
|
|
|
... át, főzzük, leszűrjük, és a halhoz öntjük. A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, s a levesbe habarjuk. Ízlés szerint borsozzuk, s ha savanykásabbra akarjuk, tehetünk bele néhány csepp citromlevet vagy kevés ecetet. Csipetkét, vajas galuskát is főzhetünk bele.
Alfalusi paszulyleves
Hozzávalók: 25 dkg tarka paszuly, 50 dkg füstölt disznóhús, 1 fej saláta vagy madársaláta... |
|
|
|
|
|